Ripoll 1939-1976, imatges de la nostra historia.
Ripoll 1939-1976, imatges de la nostra historia.
El període tractar en el llibre, 1939-1976, correspon als gairebé quaranta anys de dictadura en què va viure el país. Una època de la nostra història recent caracterizada pels canvis i les transformacions, i també per una certa continuïtat de maneres de fer anteriors a la guerra. La vila de Ripoll, moderna i dotada de serveis abans de l’esclat del conflicte, hagué de fer un esforç a partir de 1939 per tornar-se a posar en marxa; els desperfectes ocasionats per la contesa civil per l’aiguat, l’arribada progressiva d’un major nombre d’immigrants, la industralizació de la societat, la divisió entre clases socials, la falta de recursos econòmics en l’administració… són alguns dels elements claus per entendre el Ripoll d’aquest període.
La silueta urbanística de la població patí un canvi sobtat amb la expansió urbanística vers zones amb poc o gens teixit urbà; alhora suposà la implantació d’una nova manera de construir basada en blocs d’habitatges destinats a acollir els residents nouvinguts.
La política, l’ensenyament i les manifestacions culturals i esportives estigueren fortament impregnades pels postulats i la doctrina del nou règim, basada en la imposició d’un únic programa polític, – el de la falange y las JONS -, la militarització i l’adoctrinament catòlic de la societat.